top of page

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Vrienden en familie roepen het al een paar jaar: "Waarom ga jij niet Bloggen?". Ja, waarom eigenlijk niet. Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor! Heb ik wel iets te melden of toe te voegen? Op de laatste dag van 2017 ben ik er eindelijk klaar voor en voeg ik de daad bij het woord: mijn blog gaat "de lucht in". Voor het vuurwerk dat daar bij hoort hoef ik zelf gelukkig niet te zorgen, dat doen de buren voor me. Ik heb er niks mee. Ik vind het een jaarlijks terugkerend drama, een Spaanse peper verstopt in een jasje van fel gekleurde suiker. De prijs betaal je als het op is, als de tranen over je wangen lopen.

De zwaveldioxide-uitstoot van het vuurwerk op oudejaarsavond overtreft de jaaremissie van het totale wegverkeer in Nederland ruimschoots. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. Wat dacht je trouwens van zware metalen zoals barium, die de kleureffecten (het suikerjasje) aan het vuurwerk geven. Nog maar niet te spreken over de ziekenhuizen die overuren zullen draaien om verminkte gezichten en ledematen te behandelen. Elk jaar zijn er meer dan 800 vrachtauto’s nodig om al het afval van vuurwerk op te ruimen. Dat afval is hoofdzakelijk karton en papier, met de nodige onverbrande zware metalen erin. Het is belangrijk dat al het afval snel wordt opgeruimd, zodat de metaalresten niet kunnen uitspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater.

Nee hoor, voor mij geen vuurwerk, ik lanceer mijn blog met het ontkurken van een fles Champagne samen met mijn lief. Ik wens iedereen een heel goede, gezellige en vooral veilige jaarwisseling en tot volgend jaar!


bottom of page