top of page

Happy New Year

Mijn dochter en ik gaan traditiegetrouw oliebollen halen op de eerste dag dat de oliebollenkraam in onze regio staat. We rijden er speciaal voor om als we niet in de buurt zijn. Van die eerste bollen van het jaar genieten we misschien nog wel het meeste.

Sinds jaar en dag bakken thuisbakkers en banketbakkers voor elke jaarwisseling vele tientallen miljoenen oliebollen. Het Polygoon journaal bracht in de jaren '50: ‘’Het weer is koud en guur als de dagen korten en de nachten lengen, maar de feesten van december brengen licht en warmte, met oud jaar: oliebollen.’’ Het vroegste spoor van de oliebol in Nederland is te vinden bij de Bataven en Friezen, aan het begin van de christelijke jaartelling. Deze Germanen offerden aan het einde van december voedsel aan de goden om hen tevreden te stellen: de toen nog plattere versie: de oliekoeck. In de Middeleeuwen werden oliekoecken ook veelal genuttigd omdat zij rijk aan vet en calorieën waren, en daarmee goed tegen de winterkou beschermden. Pas in de negentiende eeuw werd de oliebol een traditionele lekkernij rondom oud- en nieuw.

Uiteraard staat er op oudejaarsavond bij ons ook een schaal met dit lekkernij. Stiekem houd ik er altijd een paar achter voor de volgende ochtend. Ik vind ze namelijk het allerlekkerst met oude kaas. Doormidden gesneden, plakje kaas erop en dan even in de oven. Heerlijk!


bottom of page