top of page

Bucket Baby

Als je met je baby op pad gaat in de auto dan ontkom je er bijna niet aan dat je kindje in slaap valt in de Maxi-Cosi. Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die langere tijd in een Maxi-Cosi zitten een grote kans hebben op een slechte lichaamshouding (vergroeiingen van de rug door het in elkaar zitten). Een baby die veel in een Maxi Cosi zit, wordt ook wel een 'Bucket baby' genoemd omdat deze als het ware in een emmer wordt rondgedragen van de ene naar de andere plek, waarbij zijn lijfje naar die emmer wordt gevormd.

Je baby zit met een ronde rug en strakke, kromme beentjes. De kromming zet zich door in zijn nek en beïnvloedt de stand van het hoofd en daarmee ook het zicht, omdat het hoofdje naar beneden is gericht. Zijn hoofdje is afgeplat. Bij een baby van deze leeftijd hoor je echter een rond hoofdje, flexibele benen en de rug in een S-kromming te zien.

Deze slechte lichaamshouding is het resultaat van teveel tijd in een Maxi-Cosi, wip- of ander stoeltje wat ervoor zorgt dat het bekken en de schouders van de baby niet vrij naar voren en achter kunnen bewegen en zijn lichaam op slot gaat. In die houding ontstaat er compressie van de ruggenwervels en is de baby ook niet goed in staat te vrij te ademen of om te volgen met zijn ogen. Doordat de ruggengraat in een C-vorm staat, zal deze baby ook niet graag kruipen en al snel willen gaan staan.

Ook hier doet een aantal float-sessies in de BabySpa wonderen voor je kindje. Vaak is een 3-rittenkaart al voldoende. Zorg er daarnaast wel voor dat je de Maxi Cosi alleen voor transport gebruikt en haal je baby er bij aankomst er meteen weer uit, ook al slaapt je kindje. Zorg er ook voor dat je kindje voldoende tijd doorbrengt op zijn of haar buik, de zogenaamde “Tummy Time”. Hierdoor ontstaat de S-curve die zich in de ruggengraat moet ontwikkelen. Deze S-curve is belangrijk om goed te kunnen kruipen en lopen en om een rechte, open lichaamshouding te ontwikkelen.

bucket%20baby_edited.jpg

Geboorte napijn baby

Wanneer we over de geboorte spreken, is het opvallend hoe deze gebeurtenis meestal wordt bekeken vanuit het standpunt van de moeder. Hoe de baby dit beleeft, is iets waar meestal minder bij wordt stilgestaan. Toch wordt steeds duidelijker dat dit gebeuren een diepe emotionele en fysieke gevolgen kan hebben. 

 

Als je baby door het nauwe geboortekanaal gaat, wordt door de druk op zijn borstkas het vocht dat in de baarmoeder in zijn longen zat naar buiten geperst. Zodra het lijfje is geboren gaat de druk van de borstkas, vouwen de longen open en geeft de koelere lucht op de huid van de baby de eerste prikkel om in te ademen. Bij een snelle bevalling en bij een (geplande) keizersnee,

is de overgang zo snel dat de baby heel erg schrikt.
Gevolg hiervan kan zijn dat de baby daardoor later erg schrikachtig blijft en moeite heeft met het overgeven aan bijvoorbeeld de slaap. De interne verstarring die door deze schrik is ontstaan maakt dat de baby slecht alleen kan zijn en ontspant alleen als hij vastgehouden wordt.

 

Deze baby’s huilen meestal veel en zijn vaak moeilijk te troosten. Ze gaan op een bepaalde manier bewegen: ze overstrekken zich, leggen zich in een dwanghouding, Je baby heeft behoefte om dit trauma los te laten, het te ontladen en uit te huilen Het huilen van de zuigeling werd gezien als een uiting van ander ongemak, zoals honger of vermoeidheid

Vaak is er veel spanning rond het middenrif  alsof de baby ingeademd heeft en van schrik zijn adem vasthoudt. Vaak is de baby erg beweeglijk, en kan maar niet ontspannen. Bij een te hoge lichamelijke spanning, komt een baby minder goed in een diepe slaap, waardoor het niet goed doorslaapt.

Floaten geeft hierbij de nodige rust en ontspanning voor de baby. Het warme bad in combinatie met de lichte tegendruk doet wonderen.

Soms kan het zo zijn dat de baby moet huilen tijdens de behandeling. Dit is niet omdat het pijn doet maar om de vrij gekomen spanning los te kunnen laten. Deze spanningen zijn ontstaan op momenten dat de baby nog niet van zich af kon schreeuwen. Wij noemen dit productief huilen. Vaak zie je dat de baby daarna meteen in slaap valt.

baby float.jpg

Dysmature baby

Alle kinderen groeien vanaf het prilste begin, dus zowel vóór als na de geboorte. Het ene kind groeit sneller dan het andere en daardoor wordt het ene kind langer en blijft het andere kleiner. Hetzelfde geldt voor de toename van het gewicht en de hoofdomtrek.

Buiten dat een dysmatuur kindje gewoonweg te licht is, zijn er ook een aantal kenmerken:

- De baby gedraagt zich veelal hongerig en is onrustiger dan een baby met een gewoon geboortegewicht.
- De baby heeft weinig lichaamsvet.
- Het gezichtje kan er 'ouder' uitzien dan dat van andere baby's.

Door het lage geboortegewicht kan het bovendien zo zijn dat de baby vatbaarder is voor verschillende ziektes en infecties dan kinderen die wel een gezond geboortegewicht hebben. Ondanks dat het gelukkig meestal goed afloopt, is dysmaturiteit dus niet iets om te licht op te vatten.

Onderzoek wijst uit dat te vroeg geboren baby’s heel veel profijt hebben van zowel het floaten als de babymassage en dat dit zowel hun groei, als de alertheid van de baby en de bonding met de ouders versterkt. Het floaten zorgt er (o.a.) voor dat naast het trainen van de spieren en dus versterken van het lichaam, ook de longcapaciteit wordt vergroot. En doordat je baby meer zal eten rondom de sessie en dieper slaapt groeit hij of zij veel beter.

baby%20fles_edited.jpg

Motorische beperkingen

Voor baby’s met een anders lopende ontwikkeling is hydrotherapie van meerwaarde. Ook voor kinderen met een meervoudig handicap is floaten heel zinvol. Wij krijgen regelmatig baby’s die zijn doorverwezen door de fysio- of mensendiecktherapeut, osteopaat of huisarts.

 

Door gewichtloosheid in het water worden gewrichten en spieren niet belast waardoor baby’s vaak meer bewegingsvrijheid ervaren en beter ontspannen.

 

 • Er is geen schokbelasting op de wervelkolom en de gewrichten.

 • Er is een continue gecontroleerd mild spiergebruik, waardoor oefening in de spierbeheersing, coördinatie, houdings- en bewegingsgevoel optimaal kunnen zijn.

 • Er ontstaat een verdiepte ademhaling, door de extra waterdruk op de longen. Het longvolume neemt hierdoor af en het hartslagvolume neemt gemiddeld zo’n 20% toe.

 • Op een veilige en ontspannen manier kan aan lenigheid en spierkracht training gewerkt worden, zonder spierpijnen te krijgen.

 • Tijdens het oefenen in het water ontstaan stromingen en wrijvingsweerstanden, die op het lichaam een masserend effect hebben.

 • Rustige oefeningen in het water hebben een zeer ontspannend effect op lichaam en geest.

 

Ook verbetert warm water de doorbloeding en daarmee de weefseldoorstroming van het lichaam. Baby’s ervaren hierdoor vaak prikkels op de huid waardoor ze extra gestimuleerd worden. Bovendien versterkt het floaten de band tussen het (gehandicapte) kind en de ouder.

 

Wil je meer weten over deze vorm van hydrotherapie neem dan contact met ons op. We gaan dan, samen met jou, kijken wat de mogelijkheden zijn.

PHOTO-2020-05-19-14-25-38_edited.jpg

Massageoliën

Zowel al onze massages gebruiken we een massageolie op plantaardige basis. Om de massageolie een aangename geur te geven, kan er een essentiële olie of een parfumolie worden toegevoegd. De geur van de olie beïnvloedt je gemoedstoestand. De werkzame bestanddelen zorgen voor een hernieuwde balans in je lichaam.  In onze oliën werken we alleen met essentiële oliën en combineren we aromatherapie, herbal medicine en traditionele kennis over huidverzorging. Het verschil tussen een essentiële olie en een parfumolie zit hem in het feit dat de eerste direct van een plant gewonnen wordt, en een parfumolie in een fabriek gemaakt wordt. Essentiële olie komt voort uit stoomdestillatie. Een parfumolie is synthetisch samengesteld om de geur na te bootsen. De geur van een etherische olie is vele malen sterken dan van een parfumolie.

De voordelen van een goede massageolie:

 • Hydrateren en voeden van de huid

 • Verbeteren van de elasticiteit

 • Bestrijding van cellulitis

 • Verlichten van de pijn, ontspan de spieren

 • Kalmeert de zenuwen, helpt bij het slapen

 • Het wegnemen van spanningen

 • Het helpt bij spierherstel 

We maken speciaal voor jou een flesje olie aan met een door jou gekozen geur. Wat over is van de massage krijg je lekker mee naar huis.

olieflesjes.JPG
bottom of page